Wat is Geocachen?

Wij noemen het eigenlijk altijd schatzoeken met een GPS. Het komt er simpelweg op neer dat iemand een schat, dat noemen we een cache, verstopt en de GPS-coordinaten van de verstop plek op internet zet. Als je wilt gaan Geocachen, zet je die coördinaten in je GPS en ga je op pad om de cache te zoeken. Natuurlijk ligt er geen kist met goudstaven op je te wachten, het gaat om de lol van het zoeken en het avontuur wat je tijdens het Geocachen beleefd.

Wat is een cache?

Een cache is een waterdicht kistje, doosje of kokertje. Daarin zit sowieso een logboekje waarin je meldt dat je de cache gevonden hebt. Soms zitten er ook spulletjes in ook wel swag genoemd; figuurtjes, sleutelhangers, dat soort dingen. Die mag je eruit halen, als je er ook weer wat in terugstopt van dezelfde waarde. Maar je hoeft het niet mee te nemen. Je mag geen etenswaren in de cache achterlaten. Ook zitten er soms trackables in. Lees hierover meer bij het kopje Trackables.

Moderne Piraten

Wij zijn eigenlijk de moderne piraat op zoek naar een mooie schat! Er schuilt toch in iedereen nog stiekem een kind?

Wat doe je met een cache?

In het logboekje schrijf je je (schuil)naam en datum waarop je de cache gevonden hebt. Als je dat gedaan hebt, stop je de cache weer netjes terug op dezelfde plaats. Liefst als niemand kijkt, om de locatie niet te verraden. Daarna meld je (thuis of ter plekke) op een speciale website dat je de cache gevonden hebt. Voor die website moet je wel een account aanmaken, maar dat kost in principe niets.

Website

De internationale website waar alle caches uit de hele wereld te vinden zijn, is geocaching.com. Hier vind je ook alle Nederlandse caches. Je kunt de website op de Nederlandse taal instellen. Je kunt je hier registreren, je hebt dan de mogelijkheid om een basisaccount te nemen of een Premiumaccount. Voor het Premiumaccount moet je een bijdrage op jaarbasis doen. Hier krijg je dan wel alle caches te zien, in tegenstelling tot het basisaccount. Ook kun je lijsten samenstellen die je dan weer kunt downloaden voor je GPS ontvanger of Smartphone.

Trackables

Trackables zijn kleine items die reizen van cache naar cache. Ze worden meegenomen door de geocachers naar nieuwe bestemmingen. Iedereen kan een trackable de wijde wereld in sturen. Je kunt trackables bij speciaalzaken kopen en dan registreren via Geocaching.com. Je kunt je trackable volgen via deze website. De trackables kunnen met een missie weggestuurd worden de wereld in, ook worden er soms races meegedaan.

Waarom Geocachen?

Zoals we al zeiden, het gaat om de lol van het zoeken. Wij vinden een leuke manier om buiten bezig te zijn. Als je aan het geocachen bent, heb je een doel tijdens het fietsen of wandelen en dat maakt het leuker, vooral ook voor kinderen. En omdat je van de gebaande paden gaat, kom je nog eens op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen.

GPS of Smartphone?

Een GPS kost wel wat geld, variërend van 150 tot 700 euro. Dat ligt eraan welke je koopt. Je kunt het ook met je smartphone doen, maar die is wel wat minder nauwkeurig. En als je in een gebied loopt, waar je geen bereik hebt, wordt het wel erg lastig… Wij hebben een Garmin Oregon 450T en die bevalt ons erg goed.

Waar komt Geocachen vandaan?

Op 3 mei 2000 verstopte de Amerikaan David Ulmer een zwarte plastic emmer met een logboek en ruilspullen in een bos bij zijn woonplaats in Portland, Oregon. Vervolgens publiceerde hij de coördinaten van zijn ‘stash’ in de nieuwsgroep voor satellietnavigatie op Internet: sci.geo.satellite-nav.

Well, I did it, created the first stash hunt stash and here are the coordinates: N 45 17.460 W122 24.800

Lots of goodies for the finders. Look for a black plastic bucket buried most of the way in the ground. Take some stuff, leave some stuff! Record it all in the log book. Have Fun!

Stash contains: Delorme Topo USA software, videos, books, food, money, and a slingshot!

Binnen een dag werd de stash gevonden door Mike Teague, die het logboek tekende, het geld meenam en de stash aanvulde met sigaretten, een pen en een cassettebandje. Zo kreeg het aloude letterboxing een moderne variant, die door Dave Ulmer in eerste instantie ‘The Great American GPS Stash Hunt’ en daarna ’Global Positioning Stash Hunt (GPSH)’ werd gedoopt. Daarbij schreef Dave de profetische woorden:

Make your own stash in a unique location, put in some stuff and a log book. Post the location on the Internet. Soon we will have thousands of stashes all over the world to go searching for. Have Fun!!
Dave…

Op 7 mei plaatste Mike Teague stashes nr. 2 en 3 op even unieke als indrukwekkende locaties: de hellingen van de beruchte vulkaan Mount St. Helens. De dag erna publiceerde Mike zijn GPS Stash Hunt Homepage met een overzicht van de beschikbare stashes en algemene informatie over het nieuwe GPS-spel. De door David Ulmer voorgestelde naam stuitte echter op weerstand en op 30 mei stelde Matt Stum voor het spel ‘geocaching’ te noemen, verwijzend naar verborgen voorraadplaatsen (caches) verspreid over de hele Aarde (geos) en de letterboxing-traditie.